Przepis na Tuna Tartare /obiecany w artykule Szał Uniesień

Tatar z Tuńczyka (Tuna Tartare)

1 średni kawałek surowego tuńczyka (powinien być lekko różowy)

1 avocado

1 nieduży dojrzały pomidor

1/3 pęczka cilantro

2 łyżki oleju sezamkowego

1 łyżeczka białych i czarnych sezamek

sok z polowy lemonki

Sól morska

Świeżo zmielony pieprz

Garść „pea sprouts”

Azjatyckie Tacos

Surowego tuńczyka należy umyć, wysuszyć papierowym ręczniczkiem i pokroić na drobne kawałki. Włożyć do niedużej miseczki, posypać solą i pieprzem, dodać nasiona sezamek, zalać olejkiem sezamowym i odstawić na bok. W między czasie przekroić na pół avocado, wyjąc środek i pociąć na średnie kawałki.  Następnie pokroić drobno pomidora i poszatkować cilantro. Pokrojone warzywa wymieszać, wlać sok z lemonki, dodać sól i pieprz i ponownie wszystko wymieszać. Rozłożyć równo w małych pojemniczkach układając na dnie tuńczyka, masę warzywną i na wierzch ponownie tuńczyka po czym włożyć do lodówki. Krótko przed podaniem, wyjąc z lodówki, odwrócić pojemniczki do góry nogami i ułożyć “babeczki” z tuńczyka na talerzykach. Przyozdobić świeżymi “pea sprouts” i podawać z Azjatyckimi Tacos albo tostami.

Uwaga: Mogłabym przytoczyć przynajmniej dziesięć innych przepisów na przygotowanie tatara z tuńczyka, tym niemniej drugi sposób, który często używam jest identyczny jak powyższy, tylko na koniec wszystkie składniki mieszam razem zanim przełożę do kubeczków. Czasami serwuje go na cienkiej warstwie ugotowanego białego ryżu. Wybór należy do was🙂

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s